Menu

You are here

Afgekeurd! Wat nu?

Werd de elektrische installatie van je woning afgekeurd? Of kocht je pas een huis met een negatief keuringsrapport? Een herkeuring van je elektrische installatie is de enige oplossing. Ontdek hier waar je op moet letten.

Wat met je woning?

Een negatief keuringsverslag houdt de verkoop van je woning niet tegen. De notaris geeft bij de ondertekening van de verkoopakte het negatieve keuringsverslag aan de koper. In de akte staat de datum van het verslag, samen met een vermelding dat de koper het verslag kreeg.

Herkeuring elektriciteit binnen de 18 maanden

Koop je een woning met een negatief elektrisch keuringsverslag? Dan laat je de elektrische installatie in het huis best zo snel mogelijk aanpassen en vernieuwen. Want na de verkoop geeft de notaris je identiteitsgegevens door aan de organisatie die de elektrische installatie keurde. De herkeuring van je elektrische installatie moet binnen de 18 maanden na de koop gebeuren.

Welke keuringsorganisme ?

  • Koop je een woning, waarvan de elektrische installatie dateert van voor 01/10/1981, met een afgekeurde installatie? Dan is de keuze van het keuringsorganisme vrij. Het is niet verplicht om hetzelfde keuringsorganisme te kiezen dat de installatie eerst afkeurde. 
  • Een woning met een elektrische installatie die dateert vanaf 01/10/1981 en waarvan de elektrische installatie ouder is dan 25 jaar, heeft automatisch een nieuwe keuring nodig. Wanneer deze installatie niet in orde is, moet je ze binnen de 12 maanden in orde brengen en laten herkeuren door hetzelfde controleorganisme. 
  • Ook bij een verbouwing van je woonst is een keuring na het beëindigen  van de werken noodzakelijk. Wanneer er tijdens deze keuring overtredingen worden vastgesteld, moet men  de installatie binnen de 12 maanden in orde brengen en laten herkeuren door hetzelfde controleorganisme.

Tijd voor een upgrade

Moet je je elektrische installatie laten aanpassen? Doe dan geen half werk. Maak van de gelegenheid gebruik om ze volledig te vernieuwen en klaar te maken voor de toekomst. Laat je verlichting aansturen door bewegingsmelders, gebruik dimmers naast gewone schakelaars, automatiseer je rolluiken, zonwering, ventilatie, … Plaats selectieve differentieelschakelaars, vervang oude zekeringen door automatische, voeg overspanningsbeveiligers toe.

Zet een vakman aan het werk

Een afgekeurde elektrische installatie vernieuwen en beveiligen doe je niet zomaar. Zelf aan de slag gaan om kosten te besparen is één ding. De veiligheid van je gezin is nog iets anders. Riskeer geen negatieve herkeuring van je elektrische installatie. Doe beroep op een vakman: je elektricien.

 

Zoek een elektricien in je buurt en krijg korting op de herkeuring van je elektrische installatie.