Menu

You are here

Geen keuring? Pas op voor brand en elektrocutie!

Wist je dat één op de drie branden ontstaan door elektrische defecten? Meestal door overbelasting van een stroomkring en door kortsluiting omwille van slecht geïsoleerde kabels of defecte contacten die elektriciteitsdraden doen opwarmen. Elektrocutie ligt aan de basis van heel wat ongevallen in huis.

Een verouderde of slecht werkende elektrische installatie is levensgevaarlijk. Want is de veiligheid van de elektriciteit in je woning ondermaats? Dan lopen jij en je gezin gewoonweg té veel risico. Twijfel dus niet en laat je installatie nakijken door een elektricien.

Slechte installatie, kapotte toestellen

Springen de zekeringen in huis regelmatig? Werken je huishoudtoestellen af en toe niet of geven ze zonder duidelijke reden de geest? Dan is de veiligheid van de elektriciteit in je huis ver te zoeken en is je elektrische installatie dringend aan een controle toe. Er is een grote kans dat je installatie niet aangepast of te licht is voor de aangesloten toestellen.

Elektrocutie: levensgevaarlijk!

In een veilige installatie is meer dan één elektrische veiligheid ingebouwd om elektrocutie te voorkomen. Zoals de aarding van de volledige installatie via de elektriciteitskast en stopcontacten die voorzien zijn van aarding én kinderveiligheid.

Liggen er onbeschermde elektriciteitskabels in je woning? Zijn je koffiezet, waterkoker of wafelijzer aangesloten op een onbeschermde stroomkring en laten de verwarmingsweerstanden het afweten? Voel je al eens een tinteling wanneer je metalen delen van je wasmachine of een ander toestel aanraakt? Dan lopen jij en je kinderen gevaar om geëlektrocuteerd te worden. Daarbij zijn blijvende schade aan hart, bloedvaten en longen tot zelfs de dood een risico. Ze wegen niet op tegen de keuze voor een slechte installatie. Laat daarom je installatie nakijken door een elektricien.

Help! Brand!

We gebruiken veel elektrische toestellen. Vooral oude elektrische installaties zijn daar niet tegen opgewassen. Het vermogen van die apparaten is te groot, terwijl ze vaak nog op te lichte elektriciteitsdraden aangesloten zijn. Dikwijls ontbreken er ook differentieelschakelaars die instaan voor de beveiliging van je elektrische installatie en haar moeten beschermen tegen stroomverlies. En dat kan brand veroorzaken.

Gebruik dus de juiste elektriciteitskabels en plaats minstens één hoofddifferentieelschakelaar aan het begin van de installatie. En beter nog: plaats ook gevoelige differentieelschakelaars op de stroomkring van je wasmachine, droogkast, afwasmachine, badkamer en douche.

Zoek een elektricien in je buurt en krijg korting op de herkeuring van je elektrische installatie.