Menu

You are here

Wetten en reglementen

Het keuringsorganisme dat je voor de keuring van je elektrische installatie kiest, moet met verschillende wettelijke richtlijnen rekening houden. Maar ook jij als eigenaar, koper of verkoper moet dat doen. Want de wet bepaalt wanneer je de elektrische installatie in je woning moet laten keuren.

Ken je het AREI? 

Het AREI is de bijbel voor elektriciens en keuringsorganismes. AREI staat voor Algemeen Reglement op de Elektrische Installaties. Je vindt erin terug aan welke veiligheidsvoorschriften elke huishoudelijke elektrische installatie moet voldoen. Het AREI bepaalt ook wanneer je de elektrische installatie van je woning moet laten controleren.

Wanneer je elektrische installatie laten keuren?

-        Vóór de aansluiting van een nieuwe installatie

Bouw je een nieuwe woning? Of laat je de elektrische installatie van je koopwoning volledig vervangen? Dan moet je de installatie door een erkend keuringsorganisme laten keuren om aansluiting op het net te krijgen.

-        Bij een grote uitbreiding of verandering

Vernieuw je je elektrische installatie of breid je ze uit met bijvoorbeeld één of meer bijkomende stroomkringen? Dan moet je dat nieuwe deel laten keuren. Opnieuw door een erkend keuringsorganisme. Ga voor de uitbreiding of aanpassing niet zomaar zelf aan de slag. Denk aan je eigen veiligheid en die van je gezin: schakel een vakman in. Hij weet waarmee hij rekening moet houden.

-        Bij een verzwaring

Wil je het vermogen van je elektrische installatie opvoeren? Dan moet je je installatie laten keuren. Opvoeren doe je als je elektrische toestellen zoals koelkast, diepvriezer, afwasmachine of oven wilt bijplaatsen. Je doet het ook wanneer de beveiligingen van je oude installatie regelmatig springen door overbelasting.

-        Bij verkoop van je woning

Dateert je woning van voor 1 oktober 1981 en wil je ze verkopen? Neem dan contact op met een erkend keuringsorganisme. De elektrische installatie in huis moet vóór de definitieve verkoop gecontroleerd worden. De notaris overhandigt het keuringsverslag samen met de verkoopakte aan de nieuwe eigenaar. Goedgekeurd of afgekeurd? Dat speelt geen rol. 

Afbraak? Renovatie? Geen keuring!

Je verkoopt je huis, en de koper laat weten dat hij het gaat afbreken of de elektrische installatie volledig gaat renoveren? Dat is goed nieuws voor jou. Want dan moet je vóór de verkoop de elektrische installatie niet meer laten keuren. Het is dan aan de koper om de nieuwe elektrische installatie te laten keuren.

Als verkoper moet je dit in de verkoopakte laten opnemen. Als koper moet je de Algemene Directie Energie van de Federale Overheidsdienst Economie hiervan op de hoogte brengen.

Wil je meer weten over de keuring van je elektrische installatie? De Federale Overheidsdienst Economie zegt je precies wanneer je welke controle moet laten uitvoeren. Je vindt er ook enkele interessante foldertjes, een lijst met erkende keuringsorganismen en de koninklijke besluiten die de keuring van elektrische installaties regelen.

Zoek een elektricien in je buurt en krijg korting op de herkeuring van je elektrische installatie.